Haas
Een haas leeft, in tegenstelling tot het konijn, niet in een hol maar verschuilt zich in legers, enkele centimeters onder het maaiveld of aan waterkanten. Hun hele leven speelt zich dan ook in de open lucht af. De haas ligt graag met zijn kop in de wind. De haas leeft in gras- en landbouwgebieden. Zowel in polders als op de heide. De polderhaas is groot en zwaar en doet zich te goed aan tarwe, suikerbieten en wilde gewassen. De heidehaas is kleiner, maar smaakt beter doordat hij zich tegoed doet aan wilde kruiden en gewassen. Vooral haas die in november en december wordt gevangen heeft een sterke wildsmaak. De rug van de haas is het mooiste gedeelte van de haas en is ook zeer snel te bereiden, 15 tot 20 minuten braden volstaat. Als je een hele haas braadt bestaat het gevaar dat de rug vlugger gaar is. Dat kun je ondervangen door de haas te versnijden na 20 minuten, de rug warm te houden en de bouten nog verder te braden. Ook kunt u de haas gesplitst bereiden en voor bereiding (laten) verdelen. Omdat het vlees van haas tamelijk droog kan worden, worden rug en achterbouten nog wel eens gelardeerd met reepjes vet spek.
In ons assortiment
Hazenrug
Hazenachterbout
Hazenrugfilet
Hazenpeper
Hert
Hert is één van de mooiste en belangrijkste wildsoorten. Het edelhert is krachtig gebouwd, de grootte van het hert varieert naar ras en plaats van herkomst. Het vrouwtjeshert is aanzienlijk kleiner. Het heeft een lange, slanke, aan de zijkanten samengedrukte hals en een lange kop, die aan de achterkant hoog is en naar voren toe smaller wordt. De levendige ogen van het edelhert zijn van gemiddelde grootte, de bles is enigszins ovaal. In het wild leeft een hert in roedels en houdt zich het liefst op in grote, dichte bossen en dichtbegroeide moerassen. Het hert komt in bijna heel Europa voor, van het zuidelijk deel in Zweden en Noorwegen tot Spanje, waarbij plaatselijke rassen ontstaan zijn. Het voedsel van het hert bestaat uit jonge zaden, loten van naaldhout, klaver, gras, kruiden en veldvruchten. In de herfst eet hij eikels, beukennootjes en bessen. En in de winter mos, heide en boomschors. Edelhert wordt tegenwoordig ook gefokt. Nieuw-Zeeland heeft dit als activiteit sterk ontwikkeld. Het hert leeft daar binnen afrasteringen. Dit hert levert prima vlees met een iets mildere smaak.
In ons assortiment
Hertenrug
Hertenrugilet
Hertenmedaillons
Hertengoulashvlees
Hertenboutbiefstuk
Hertenracks
Hertenhaas
Ree
Ree hoort tot het meest edele wild. Het leent zich bijzonder voor feestelijke bereidingen. Ree mag je niet verwarren met hert. Een hert is beduidend groter en zwaarder dan een ree. Een hert wordt zo groot als een paard, tot 1,40 meter. Een ree wordt niet groter dan een herdershond, zo’n 70 cm hoog. Mannelijke herten hebben een rijk vertakt gewei, terwijl een mannelijke ree aan beide kanten meestal niet meer dan drie gewei-einden heeft. De ree leeft in roedels in Europa, verspreidt van Schotland en midden Zweden tot aan de Middellandse Zee. Hij wordt ook aangetroffen in delen van Azië. Binnen het gebied dat hij bewoont, geeft de ree de voorkeur aan jong boomloof. Hij wordt ook in grotere bossen aangetroffen waar veel laaghout is. Het voedsel van de ree bestaat uit blaadjes en loof van verschillende soorten loofbomen, jong koolzaad, gerst, haver, erwten en klaver. Zonder water kan de ree niet leven. De ree likt graag aan zoutbevattende voorwerpen. Het vlees van de ree is mals en sappig. Dit komt doordat ze lekkerbekken zijn. Ze eten namelijk kruiden, knoppen van bomen en gewassen en zachte blaadjes.
In ons assortiment
Reerug
Reerugfilet
Reemedaillons
Reegoulashvlees
Reeboutbiefstuk
Reebout