Slagerij De Schrans maakt gehakt van wilde gans
Gans op het menu. We eten hem al millennia. In de Romeinse oudheid kwam gans op tafel, in het oude Egypte was gans populair als gerecht en Middeleeuwse kookboeken staan vol met recepten voor gans. Gebraden gans, aan het spit, of verwerkt in een pastei… Heerlijk! We eten gans vooral met kerst, maar gans is het hele jaar door lekker!
Foie gras, ganzenlever, is populair in de wat duurdere restaurants. Wilt u gans eten dat betaalbaar is? Gezond en lekker? Dan gaat u naar Kwaliteitsslagerij De Schrans in Leeuwarden. Vers ganzenvlees, uit de regio, rechtstreeks van de jager die helpt om het ganzenoverschot dat er in Nederland is, tegen te gaan.
Slagerij De Schrans heeft een nieuw Fries product bedacht dat nu te koop is in zijn slagerij. ‘Balletje Gijs’ is een gevulde gehaktbal van ganzenvlees. Voor nog geen twee euro heeft u een gevulde ganzengehaktbal op uw bord, zo dik als een boerenvuist.
,,U hoeft niet naar de poelier om een lekker stukje wild op uw bord te krijgen’’, laat slager Johannes Hoekstra weten. ,,We hadden al haas, ree, hert en konijn in ons assortiment, daar is nu gans aan toegevoegd. Afkomstig uit onze eigen provincie. Wilde gans is mager vlees met een eigen smaak. Het is puur natuur. Er zit niets tussen. Geen bijvoeding, niets. De natuur bepaalt de smaak en dat proeft u. Het vlees is biologisch, natuurlijk, schoon en zonder antibiotica. Wat wilt u nog meer?’’
Omdat Kwaliteitsslagerij De Schrans uit Leeuwarden komt, zit er een Fries tintje aan de gehaktbal. Hoekstra: ,,Ook voor de smaak. De gehaktbal is gevuld met Friese nagelkaas, voor de binding wordt sûkerbôle gebruikt. Verder kent ‘Balletje Gijs’ een panade, een krokant jasje van bospaddenstoelen. De gehaktbal van ganzenvlees wordt geserveerd met een saus van cranberries, afkomstig van Skylge, van Terschelling. Puur natuur dus. Een mooi product. Niet alleen voor de kerst, maar het hele jaar door. Lekker, apart vlees. Bovendien levert u een positieve bijdrage aan het ‘ganzenprobleem’ in Nederland. Zo snijdt het mes aan twee kanten.’’
Het vlees van de wilde gans is volgens Kwaliteitsslagerij De Schrans in tal van recepten te verwerken. Dat gaat dus verder dan de gehaktbal. Ganzenfilet, gebakken ganzenborst, gourmetten met gans, gekonfijte ganzenbouten, stoofschotel met gans… Er zijn tal van heerlijke recepten met gans. Wat dacht u van pasta met gans? Kwaliteitsslagerij De Schrans heeft het allemaal in huis. Vraag voor meer informatie over gans om persoonlijk advies in de slagerij.
