Erwtensoep

Voor ± 3 liter soep

Ingrediënten
  • 500 gram spliterwten
  • 1 stuk hamschijf (met bot en zwoerd dus) van 500 gram, spareribs, en twee varkenspootjes (voor de liefhebber)
  • 100 gram ontbijtspek of zuurkoolspek aan één stuk, liefst met zwoerd
  • 1 slagers rookworst van 250 – 300 gram
  • 2 flinke uien
  • 1 winterwortel
  • 2 preien
  • 1 knolselderie
  • 2 aardappelen
  • 1 bos bladselderie
  • peper en zout naar smaak
  • 2 liter water om te beginnen
  • brood en eventueel katenspek in plakjes
Bereiding

Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Breng ruim water aan de kook, doe de erwten erin, met hamschijf, varkenspoten en spek. Breng opnieuw aan de kook en schuim af. Blijft het kookvocht erg troebel, schep dan eventueel na enkele minuten vlees en erwten uit de pan, en zet opnieuw op met schoon water. De rookworst gaat nog niet in de pan.

De erwten en het vlees zachtjes koken. Snijd de schil van de knolselderie, schil de aardappelen, snijd knolselderie en aardappelen in blokjes.Schil of schrap de winterwortel schoon, halveer hem in de lengte en snijd de halve wortels in plakjes. Snijd de preien in stukken van ongeveer een halve centimeter. Schil de uien en snipper ze grof.

Doe de schoongemaakte groenten in de pan en verhit op laag vuur totdat de erwten gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stuk koken). Haal het vlees uit de pan, verwijder botjes en kraakbeen en snijd het vlees fijn. Haal het zwoerd van het spek en snijd het spek in blokjes. Doe het vlees terug in de pan.

Was de bladselderie, knip de blaadjes grof met een schaar. Op het laatst wordt de rookworst in de erwtensoep verwarmd (een kwartiertje) en gaat de bladselderie erdoor. Maak op smaak af met peper en zout.

De erwtensoep is nu nog niet dik, maar laat de soep staan tot de volgende dag en u kunt genieten van een heerlijke ouderwetse erwtensoep. Erwtensoep is de 2e dag veelal lekkerder van smaak.

For_page_gilde_erwtensoep