Asperge met achterham

Ingrediënten
  • 1 kilo asperges
  • 200 gram achterham (afhankelijk van het aantal asperges)
  • 4 eieren

Voor de Hollandaise saus

  • 1 dl water
  • 5 eidooiers
  • zout
  • ½ dl azijn
  • 500 gram boter
  • citroensap

Bereiding asperge

Schil de asperges en snijd het houtachtige gedeelte onderaan eraf. Vul een grote pan met ruim water en breng dit samen met de asperges aan de kook. Zorg ervoor dat de kopjes genoeg ruimte hebben. U kunt hiervoor ook een aspergepan gebruiken.
Laat de asperges ± 15 - 20 minuten koken. Laat ze na het koken voor verder gebruik goed uitlekken. Kook ondertussen de eieren en hak de gepelde eieren fijn.

 

Bereiding Hollandaise saus

Neem een azijn van uitstekende kwaliteit. Voeg deze bij het water in een pannetje, geef er een snuifje zout bij en reduceer het tot ¼. Laat even afkoelen en zet dan de pan au bain marie totdat de dooiers gaan binden. Geef er dan onder voortdurend kloppen de boter bij beetjes bij. Er moet een dikke mayonaise achtige saus ontstaan.

Leg elke keer twee asperges op een plak achterham en rol deze op. Leg de asperges met ham op een schaal en strooi daar het gehakte ei over.
Schenk wat saus over de asperges en serveer de overgebleven saus bij de maaltijd.

Heerlijk met aardappelpuree en een wit wijntje uit de Elzas.

For_page_achtergrond_asperge