Kroketten

Ingrediënten voor 24 stuks
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 250 milliliter hete melk
  • Zout
  • Peper
  • 300 gram rundvlees
  • Halve ui
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel gehakte tijm
  • 4 eetlepels gehakte peterselie

Voor de korst

  • 2 eieren
  • 4 eetlepels melk
  • 250 gram bloem
  • 500 milliliter broodkruim
  • Frituurolie

Bereidingswijze

Braad het rundvlees als voorbereiding en laat dit koelen zodat u het kunt snijden in zeer kleine stukjes of kunt malen in bijvoorbeeld de keukenmachine.

Smelt de boter in een pannetje met een dikke bodem. Roer hierdoor de bloem zodat er een roux ontstaat. Laat dit circa 3 minuten koken. Roer er steeds een scheutje hete melk doorheen zodat er een gladde saus ontstaat. Als alle melk erdoor geroerd is, het geheel aan de kook brengen en ongeveer 5 minuten laten koken. Voeg naar smaak zout en peper toe. Nadat de saus gekookt heeft, in een andere kom overgieten, zodat het snel kan koelen.

Roer het rundvlees, de ui, ketjap manis, tijm en peterselie door de saus; dit moet een gladde massa worden (eventueel moeten de ingrediënten eerst door de keukenmachine). Dek de kom af en zet een aantal uur in de koelkast.

Vorm de puree in ongeveer 24 boomstammetjes. Klop de eieren los met de melk en giet in een diep bord. Doe in een ander diep bord de bloem en in een derde de broodkruim. Rol de boomstammetjes door de bloem, dan door de eieren en als laatst door de broodkruim. Als u dit proces herhaalt, worden de kroketten extra knapperig. Zet de kroketten een half uur in de koelkast voordat u deze bakt.

Verwarm de frituurpan tot zo'n 180 graden Celsius. Als deze warm is kunnen de kroketten in ongeveer 5 minuten gaar gebakken worden. Laat ze even uitlekken en serveer dan met mayonaise of mosterd.

Tip!
Voeg kaas toe voordat u de puree een aantal uur in de koelkast laat rusten.

For_page_17__18_kroketten